000000
Flower 掲示板

投稿拒否ログ(スパムログ)のファイルサイズが大きくなりました。
至急、管理モードから投稿拒否ログを削除して下さい。



[トップに戻る] [留意事項] [ワード検索] [過去ログ] [管理用]
おなまえ
Eメール
タイトル
コメント 【コメント内のURLは先頭のhを抜いて書き込んで下さい。】
メッセージ中には参照先URLと同じURLを書き込まないで下さい
URL
添付File
暗証キー (英数字で8文字以内)
文字色

Ray-Ban RB3217 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:47 No.15767   HomePage
“Yue??you masih tak berubah-ubah.” “Saya akan tunggu kedatangan awak di sini.“Tak apalah Zara, Di sini dia tinggal dengan nenek dan datuknya. cadang Samsul lagi. namun patung itu langsung tidak kelihatan. Marlina tidak mahu menolak pinangan seorang lelaki soleh itu. Fatimah juga mengeluarkan sekeping sijil dari sebuah failnya. kepalaku pula sakit dan semakin membuatku rasa lemah. Adakah tadi aku bermimpi?


Ray Ban 2140 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:46 No.15766   HomePage
“Please.” rayu Amir lagi“Sorry lah Amir Liz dah bosan dengan Amir Amir memang tak sesuai dengan jiwa Liz Memang Amir baik tapi baik sahaja tak mampu bawa kemewahan dan kesenangan buat Liz Sorry. Liz merengus marah. tapi Sara jadi bergini bukan kehendak Sara. Jam didinding telah menunjukan waktu pagi. ” Maafkan dia Nell. Sorry sekali lagi!! gadget, ” Kau ingat aku nie Maybank ke apa nak bagi pinjaman peribadi? Insan itu dikenalinya. aku terserempak dengan dia kat pasar malam tadi.


RB4169 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:45 No.15765   HomePage
Cerpen : Hargailah ketika dia ada Nama Pena : Cahaya Naluri“Assalamualaikumtak nak share tak pe.abang tak pakse. Melalui Wak Karim dia mampu untuk berdikari sendiri walaupun ada mata yang tidak senang dengan dirinya. sebaik saja warung dibuka hampir setengah dari isi penduduk di kampung itu akan datang singgah ke warung itu dan yang terutamanya ialah orang lelaki ( seperti di rumah lansung tidak ada berair kopi) . Durian runtuh la aku, Nanti saya tolong sampaikan kat Faz. sebab tu. salah saya juga tadi. Then I will leave!” Helena Zahra mengambil kunci keretanya kemudian masuk ke dalam kereta sambil tingkah lakunya masih menjadi tumpuan utama kedua-dua jejaka itu Kereta Helena Zahra terus memecut di atas jalan raya Dia mahu pergi jauh Jauh dari semua ini ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pelangi sentiasa sama tak pernah pun berubah Pelangi akan hadir selepas hujan Helena Zahra mengeluh Rintik-rintik hujan masih menitik perlahan Suasana di pulau itu masih seperti selalu Tenang sunyi. Aku hanya tersenyum mendengar celoteh ibu. tiada masalah besar bu.Yang penting kahwin kerana Allah bukan kerana nafsu” Aku mengharapkan ibu faham tapi hampa saja Aku tidak salahkan ibu kerana mungkin ibu pernah menyelami sakitnya menjadi isteri ke dua seperti arwah nenek Sedikit pun aku tidak kecil hati kerana ibu adalah segalanya bagikuIbu akhirnya terlena bila kuurut kaki dan tangannya Kubacakan Al-Quran agar ibu kembali tenang Sunyi betul malam itu sebagaimana sunyinya hatiku sekian lama tidak berkongsi cerita dengan ibuKeadaan ibu tiba-tiba kritikal hingga berkali-kali tidak sedarkan diri Sejak pukul 4 pagi ibu mengadu sakit perutnya tidak tertanggung lagi Aku mula cemas dan kudail semua nombor keluargaku yang lain ” Fida ibu rasa ibu dah tak lama niIbu minta maaf banyak-banyak pada Fida Ibu doakan Fida ada jodoh…maaf semua…” Ibu cuba berkata-kata walaupun suaranya tenggelam timbul kerana menahan sakit ” Ibu mengucap bu…” Abang Ha mula bimbang dan mencadangkan agar membawa ibu ke hospital pakar di Kuantan Doktor membenarkan memandangkan tiada apa yang dapat dilakukan lagi terhadap penyakit misteri ibu***********************************Di bawah jagaan Doktor Hamdi suami Anita.


Ray-Ban RB3484 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:45 No.15764   HomePage
??Mak, kenyang sudah perutnya mendengar omelan menantunya itu. ada sahaja cerita lawak mereka. Mereka bercadang untuk pergi ke warung Pak Jahar.lambat dirasanya mahu sampai ke hospital??risau punya pasal.aduhai. Tiada lagi dinanti kepulangan alang. Mungkin juga perasaan ibu akan lebih tenang dan redha dengan pemergian alang. Alang sayang sehingga ke hari ini perasaan sesal itu tetap ada walaupun sudah puas ibu usir dari terus bertamu di hati iniAlang kasihan ayah Sejak berita pemergian alang ayah tidak bercakap walau sepatah pun Ayah diam seribu bahasa Ibu risau dibuatnya Alang kan tahu ayah paling sayang pada alang Bukan bermaksud ayah tidak sayang pada abang long pada kak ngah achik uda dan adik tapi kasih ayah pada alang lebih sedikit Mungkin kerana alang mirip ayah ataupun alang satu-satunya anak ayah yang rajin mengikut ayah ke surau Memang sejak dari alang masih kecil lagi ayah suka bercakap mengenai alang Walaupun alang jauh dimata namun cerita tentang alang tidak pernah mati di bibir ayah Cuma sejak semalam mulut ayah bagaikan terkunci rapat untuk menyebut nama alang Walaupun cuma sepatah Sesekali ayah termenung panjang dan airmata bertakung si bibir matanya Ibu takut alang Sikap ayah berubah secara mendadak Ayah langsung tidak mempedulikan sesiapa pun saudara-mara yang datang ke rumah sebaik mendengar berita duka ini Ayah lebih senang menyendiri Ayah menjadi pendiam sedangkan selama ini ayah yang paling banyak bercerita Sikapnya itu telah menurun kepada alang dan menjadikan ayah dan alang penghibur dikalangan keluarga kita Kehilangan alang telah meragut seluruh kebahagiaan keluarga kita Alang sudah hampir 7 tahun kita tidak kerap lagi bersama Cuma sesekali bercuti panjang alang akan berada di sisi keluarga Lembaran juga jarang kita nikmati bersama Kalau dulu alang akan merayakan hari lembaran bersama keluarga tapi kini tidak lagi Kalau dulu walaupun jauh dirantau alang tidak pernah lupa untuk menelefon keluarga namun sekarang semuanya telah berakhir bersama pemergian wira ibu Ibu tidak sanggup lagi untuk mengenangmu sayang Luka di hati ini kian mencengkam Terlalu pedih sayang Semakin ibu cuba meredakan resah ibu kenangan bersamamu bagaikan putaran filem bermain di mata ibu Hanya airmata yang menjadi peneman setia ibu ketika iniAlang ibu juga kasihan melihat abang long Ibu fikir abang long akan lebih tenang Ibu ingatkan abang long akan lebih kuat menerima dugaan ini Ibu ingatkan abang long akan lebih tabah Malah lebih tabah dari ibu Tapi sangkaan ibu meleset Abang long juga sama seperti ayah Sejak mendengar khabar sedih ini abang long belum menjamah sebutir nasi pun Walaupun dia masih dapat melayan kehadiran saudara-mara dan kawan-kawan alang yang bertandang ke rumah tapi airmatanya terlalu murah setiap kali abang long menyebut namamu alang Hampir tak terdengar nama “FIKRI” disebutnya Nama panggilan alang di kalangan saudara-mara dan kawan-kawan alangKasihan kak ngah alang Kak ngah bagaikan orang gila meratapi kehilangan alang Beberapa kali kak ngah pengsan Kak ngah tidak dapat menerima hakikat yang alang telah pergi selama-lamanya Ibu juga tertewas apabila melihat keadaan kak ngah Airmata yang ibu tahan akhirnya tumpah juga Ibu peluk kak ngah Memberi semangat untuknya Tapi kak ngah terlalu mengikut perasaan Sebaik saja sedar nama alang disebut lagi Wajah bujur sirih kak ngah sembab Matanya bengkak Dan apabila melihat wajah uda kak ngah meraung lagi kemudian pengsan Alang juga tahu bukan Semakin meningkat remaja wajah uda semakin mirip alang Kata mak long Firas akan mengubat rindu kami pada alang Tapi bagi ibu alang tetap alang dan uda tak mungkin menjadi alangAlang bagaimana untuk ibu hadapi kemelut ini seorang diri Ibu tak mampu lagi alang Tiada seorang pun adik-beradik alang memberi kekuatan kepada ibu Semuanya lesu Pemergian alang benar-benar memberi tamparan hebat buat along angah achik uda dan adikAlang walaupun achik tidak mempamerkan kesedihannya namun ibu tahu achik yang paling terasa kehilangan alang Achik dan alang memang tidak pernah sebulu sejak kecil lagi Pantang berjumpa pasti bertelingkah Namun sejak alang bertugas nun jauh di Bumi Kenyalang nama alang sering meniti di bibir achik Setiap kali alang telefon sejuk hati ibu mendengar achik dan alang bergurau Tapi entah di mana silapnya achik dan alang akan mesra bila berjauhan dan bila dekat pasti terjadi pertelingkahan Namun inilah menjadi asam manis dalam kehidupan seharian kita Tanpa achik dan alang rumah terasa sunyi Ibu akan rindukan semua ini alang Rindu untuk mendengar achik dan alang bertekak lagi Walaupun alang dan achik tak pernah sehaluan namun tidak sampai memutuskan kasih sayang antara kalian Ini dapat ibu lihat apabila ada ketikanya kadang-kadang alang dan achik boleh bersahabat baik sebagaimana alang dan abang long Achik sayangkan alang Itu yang alang tahu walaupun sebelum ini achik tidak pernah melafazkan secara terangan Sewaktu hayat alang ada pun achik selalu mengatakan rindu untuk bertengkar dengan alang Apatah lagi kini alang Achik pasti akan terus merindui setiap saatnya bersama alang Sebelum ibu ke sini untuk menziarahi alang buat kali terakhir merembes airmata ibu apabila achik memeluk ibu erat Katanya dia mahu ibu sampaikan salam keampunan untuk abang lang Dia berdosa kepada abang lang dan selama ini dia tidak pernah menghargai setiap detik abang lang di sisinya Buat pertama kali juga ibu melihat airmata achik tumpah Achik yang selama ini terlalu tabah degil dan nakal tersandar lesu di bahu ibu Hilang semua sifat jaguh di dalam dirinya Tidak pernah ibu melihat achik selemah itu Achik tumpas di hari pemergian alang Achik menjadi terlalu sensitif Dia tidak membenarkan sesiapa pun menyebut nama alang di hadapannya Dan yang lebih menyedihkan hati ibu achik seolah-olah hilang pedoman Berkali-kali dia berpesan kepada ibu supaya membawa abang lang pulang Dia mahu memeluk abang lang Dia mahu meminta maaf daripada abang lang Sejak pagi tadi hanya baju alang tersarung di tubuhnya Sesekali dia bercakap seolah-olah berbual dengan alang Hancur hati ibu sayang… Segalanya berubah sejak pukul 530 pagi semalam Sejak alang dikhabarkan telah pergi menyahut panggilan ilahi Sejak itulah seisi rumah ini bertukar watak Bagaimana pula nanti andai ibu juga menjadi sedemikian rupa Siapa lagi yang dapat diharapkan Bagaimana pula nasib uda dan adik Meraka sepatutnya diberi perhatian ketika ini kerana hati kecil mereka masih belum bersedia untuk memberontak dan akhirnya nanti akan memakan hati Ibu bimbang alang Bimbang melihat uda dan adikAlang uda kata dia sayang sangat kat alang Uda bercita-cita untuk menjadi askar seperti alang. Marah Sir Muttaqqin. mesti dia pandang kat tempat lain” soal muttaqin di dalam hati.BabY cayAanG. aku juga suka cara dia buat buat terperanjat apabila aku pakai baju sama kaler dengan dia. tapi yang aku akan cherish forever adalah apabila aku lihat dia begitu terpesona lihat aku pakai baju kurung Senyumannya waktu itu terbawa hingga dalam lenaku Fuh tak ada A dalam dunia nih leh buat aku rase cenggitu Even ternampak dia walau sesaat di perhimpunan pagi sudah buat aku rasa hari aku begitu complete Camtu punya hanyut aku waktu tuTapi aku sedar masa makin menghimpit kami berdua Kem makin tamat kami akan menuju ke haluan masing masing nanti Aku akan pulang ke Kelantan tanah kelahiranku wan pula akan stay di Perlis Tempat asalnya Kangar Kami pula kini makin suka pulak gado Menda2 kecik leh bawak gado Tapi sumpah aku dah jatuh sayang kat die Dia yang aku baru kenal dia yang aku taklah kenal sangat dia yang penah ajak aku jumpa mak dia tapi aku malu so aku tak ikut pegi Jadi aku gtaw kat dia yang aku tak kisah ngat sal long distance relationship cuz aku ngaku aku dah giler kat dia Aku sayang ngat kat dia Aku tak leh bayang law aku berpisah dengan dia Itulah penangan cinta PLKNTadi aku ada cakap sal aku tak leh idup tanpa dia kan Tapi one morning aku kena gak cuba Kerna entah mengapa Wan tetiba end relationship kitorang aku yang terkejut ni terdiam jew Relationship ni berakhir dengan sebuah sms darinya PedihPlease jgn slh sngka tp sy ase kita jd kwn jelahPunyalah senang sikit punya simple Waktu itu sayang aku bertukar jadi bahan bakar untuk amarah yang maha hebat Ego yang memang aku suka perap meledak kerana tercalar dek lelaki ini Lalu aku membalas mesejnyaKlaw e2 yg Wan nak Irene akn kotakan start skrg kita kwn ajeSerius aku sendiri terkezut dek tindakan sendiri Tapi apakan daya butang ?send? sudah ku tekan Masa tak leh dikaral kembali Aku memang tak pakar control cool dalam situasi begini Aku memang jenis spontaneous jarang piker sebelom wat aper2 mak aku selalu kata camtuKita jd tman Tman tpi msra Sy still syg awkLagilah menggelegak jiwa aku membaca balasan darinya Entah kenapa Bukankah aku sayangkan dia niSorry Wane2 Irene x mampu nak buatNak menyesal tak guna gak tapi itulah mesej terakhir yang aku hantar pada Wan Tak ada aku tanya ?kenapa? kat die pasal nak end kitorang pnye hubungan Aku rasa baiklah aku tak taw Kalau aku tahu wat sakit ati je Makinlah aku payah nak lepaskan dia Orang yang pertama aku sayang orang yang ajar aku apa itu rindu kasih dan keindahan cinta Kem Latihan Khidmat Negara Sesi 5 Kumpulan 1 2008 berakhir pada 11 mac 2008 kali terakhir aku lihat wan adalah pada malam perpisahanAku nangis hingga lecun sapu tangan Wan gak ada renung aku yang berbaju kebaya ungu sekejap tapi aku tak ada ?jiwa? nak balas renungannya malam itu Semagat aku betul2 melayang kalu aku ikut jiwa mahu jugak aku rebah Aku tunduk tengok lantai Siap kira jubin lagi nak kembali rilekskan diri Itulah malam terakhir aku lihat wajah dia lagi takder senyuman pun kat bibir kitorang aku dan dia saling membisu Dia berpaling dan mengatur langkah aku tercegat terpacak ke bumi menangis tersedu sedan hingga hilang dalam dakapan EmaNamun begitu setiap langkah wan aku sertakan doa agar dia sentiasa gembira agar dia sentiasa sihat agar dia sentiasa ingat kenangan di kem bersejarah ini Aku mintak dia ingat kem ini tak ingat kat aku pun tak pe aku tak kisah.semangat seorang pejuang dalam diri Ahmed tidak pernah goyah sekalipun terdapat cubaan-cubaan yang kadang-kadang dapat melemahkan keyakinan dan keimanannya.Tetapi Ahmed tidak akan sesekali mengikut apa yang diperkatakan doctor itu. Bukankah Musliha itu tinggal di Johor Bahru bersama suaminya? Niat di hatiku ingin segera pulang ke rumah yang terletak kira-kira tiga kilometer dari sekolahku.Aneh juga ya…Orang lain punya rumah besar mereka pasti sangat senang.”tanya Reza dengan tatapan serius “Jangan bilang kamu Rendy??nya dia. Saat penceramah itu menyentuh bab ber??


Ray Ban Justin 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:44 No.15763   HomePage
Bahkan,” Tiara lihat, Macam bantuan BRM 1 Malaysialah pula! Sekali lagi Syafira terkejut. sedia mendengar.” syah terus memulakan bicaranya.” cadang Haikal lagi.“Hah! Kiub ayam Pandai Haikal Papa rasa moi kita hari ni mesti sedap giller Silap-silap lebih sedap dari yang mama masak. Ahh! Syamsul terus sahaja merejam bola ke sebelah.


Ray Ban Clubmaster 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:44 No.15762   HomePage
Aku menoleh memandang Naim yang sednag mencuba baju melayu. Bagaimana dia hendak menggantinya kerana tiada wang seperti mereka? “Harun, Ke Taman Evergreen. “Ruru akan sentiasa ingat Belle. Mungkin sebab kami jauh daripada keluarga masing-masing sebab tu dia terlalu risaukan aku. Selalu aku je kena duluan. Afia menyambutnya dengan rasa serba salah.“Dah? d.


Oakley Juliet 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:43 No.15761   HomePage
Sudah lama kita tidak mempedulikan Tuhan.“Nama dia Dahlia.takde orang nak tengok pn.Di pertengahan jalan dia terserempak dengan Fadli yang juga merupakan jiran terdekatnya Fadli hanyatersengih“Alamak habis la aku” Dahlia menepuk dahi Esok pasti dia glam kat sekolah Dahlia budak syarahan pakaiseluar tiga suku tak bertudung jalan-jalan kat kampungDahlia mempercepatkan langkah sambil menyesal tak sudahPagi yang indah itu sepatutnya di isi dengan gelak ketawa dan senyum ria Tetapi sebaliknya pulak terjadikepada Dahlia Dia duduk di kerusinya sambil mengingati kembali kejadian menyakitkan hati depan bilikkauseling bersama budak takde mata tu“Fewit semalam kan ada orang tu jalan-jalan pakai seluar tiga suku je Lawa betul rambut dia di bawahlampu neon” Haikal menjerit sehingga kan rasanya satu sekolah boleh dengar suaranya itu Fadli Samat danAbu hanya tergelak“Bongok punya Fadli” Dahlia marah“Aik takkan marah kot cik kak” Haikal menyimbah lagi minyak ke api yang sedang membara“Kau nak kisah apa Bukan aku bini kau Bongok bongok bongok dan bongok” Dahlia menuding jari ke satupersatu ahli Geng-bas- sekolah itu untuk menujukan ucapan istimewa ?Bongok? nya“Hahahaha?” Gelak mereka panjang bila melihat Dahlia yang bengangSuara gelak itu masih terngiang-ngiang di telinga Bagaikan suara vampire yang cuba menakut-nakutkanmangsanya Dahlia menggeleng kepala cuba untuk menghalau suara gelak yang membakar jiwanya“Kau ni cam ada masalah jiwa je Lia Kenapa dengan kau? Ju pergi dulu. Mia melambai- lambai tangannya.“Kira!toes to nose?? hehe. Dah. Dah banyak kali berlatih. Erm.”.


Best Sellers 投稿者: 投稿日:2015/04/04(Sat) 20:42 No.15760   HomePage
Pening otak aku! ‘Huh! Sham jenis yang segan meminta. lupa plak.’. Terus dia offline chat. jangan risau. abang tau yang sayang memang tak sabar nak kahwin. Rabiah tersenyum sambil menggeleng kepala. penuh tersirat.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]
- 以下のフォームから自分の投稿記事を修正・削除することができます -
処理 記事No 暗証キー

- Joyful Note -
Modified by isso